Wat is de wettelijke garantie op een auto?

Taxatie Peugeot
Gratis online taxatie
OF
Peugeot 3008 SUV

Wat is de wettelijke garantie op een auto?De wettelijke garantie op een auto bepaalt dat u recht heeft op een deugdelijke auto. Dat betekent dat u mag verwachten dat de auto goed functioneert bij normaal gebruik. Deze garantie geldt voor een auto tot zes maanden na de koop.
 
Wettelijke garantie in de praktijk
Wat betekent deze wettelijke garantie nu in de praktijk? Als er binnen zes maanden na de aankoop iets aan de auto defect blijkt te zijn, gaat de wet ervan uit dat dit gebrek er op het moment van aankoop al was.
 
Is de verkoper het hier niet mee eens? Dan moet hij het tegendeel bewijzen. Bijvoorbeeld omdat hij u er bij de aankoop al op heeft gewezen. De verkoper heeft namelijk een informatieplicht.
 
Peugeot couple

Waar heeft u recht op?Kan de verkoper niet bewijzen dat u op de hoogte was van het defect? Dan moet hij de auto binnen een redelijke termijn kosteloos repareren. Als dat geen optie is, neemt hij de auto terug en krijgt u het aankoopbedrag terug.
Wel heeft u als koper een onderzoeksplicht. Dit houdt onder andere in dat u voor aankoop een proefrit maakt. Ook controleert u of alle opties zoals vermeld aanwezig zijn in de auto. De onderzoeksplicht is uitgebreider bij tweedehands auto’s.
 
Bij tweedehands auto’s
Dat op een nieuwe auto garantie zit, spreekt voor zich. Bij tweedehands auto’s is dat vaak minder vanzelfsprekend. Soms zal een verkoper zelfs als voorwaarde stellen dat garantie helemaal uitgesloten is.
Dat gaat alleen niet op voor de wettelijke garantie. Die geldt volgens precies dezelfde voorwaarden zoals hiervoor uitgelegd. Wel verwacht de wet dat u iets meer onderzoek doet voor u een tweedehands auto koopt.
Naast een proefrit controleert u bijvoorbeeld bij de RDW of de opgegeven kilometerstand logisch is. Kijk ook onder de motorkap om eventuele zichtbare gebreken te ontdekken. Loop ook de lijst met specificaties na en kijk of deze kloppen. Vraag tot slot uitdrukkelijk na of er schades of defecten bekend zijn. Dan heeft u aan uw onderzoeksplicht voldaan en daarmee recht op de wettelijke garantie.
GEMOEDSRUST

GEMOEDSRUST

  • Geen onverwachte verrassingen
  • Kosteloze en vrijblijvende waardebepaling
  • Gebaseerd op huidige marktprijzen

SNELHEID

SNELHEID

  • Uw online taxatie binnen enkele klikken
  • Kies uw eigen Peugeot-dealer
  • Telefonisch contact met onze klantenservice en uw dealer

ZEKERHEID

ZEKERHEID

  • Contact met uw eigen Peugeot-dealer
  • Verkoop van uw huidige auto wordt netjes afgehandeld
  • Hulp bij al uw vragen of onzekerheden

Schat nu de waarde van uw auto !